Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Wprowadzanie suplementów diety na rynek francuski

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Maciej Kowalski | 2016-12-30 09:48:47
suplementy diety, francja, wphi-paryż

W związku z często pojawiającymi się pytaniami dotyczącymi prodcedury wprowadzania na rynek francuski sumplementów diety WPHI w Paryżu zachęca do zapoznania się z syntentycznym opracowaniem opisującym podstawowe kroki dotyczące zgłoszenia produktu do właściwego urzędu we Francji.

Aby wprowadzić na rynek francuski produkty określane jako suplementy diety, należy złożyć we francuskiej Dyrekcji Generalnej ds. Konkurencji, Konsumentów i Zwalczania Oszustw (DGCCRF – dyrekcja funkcjonująca w ramach francuskiego Ministerstwa Gospodarki) odpowiednią deklarację zawierającą m.in. informacje o naturze składników, celu żywnościowym oraz składzie produktu. Deklaracja może zostać złożona za pośrednictwem specjalnego serwisu informatycznego: Téléicare (link: tutaj) lub drogą pocztową na formularzu CERFA n°15265*01. Dokumenty składane w języku obcym inny niż angielski powinny być składane wraz z tłumaczeniem na język angielski lub francuski.

Suplementy żywnościowe, jako artykuły żywnościowe, podlegają ogólnym przepisom dotyczącym żywności. To oznacza, że w odniesieniu do suplementów mają zastosowanie przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywnościowego (rozporządzenie 178/2002 – pakiet higieniczny), składu (nowa żywność, dodatki – rozporządzenie 1925/2006) i informowania (rozporządzenia 1169/2011, 1924/2006).

Ponadto, zastosowanie mają przepisy dotyczące sektora: na poziomie europejskim jest to dyrektywa 2002/46/CE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie suplementów żywnościowych, na poziomie krajowym we Francji zastosowanie natomiast mają przepisy dekretu nr 2006-352 z 20 marca 2006 w sprawie suplementów żywnościowych (implementacja dyrektywy UE) i następujące akty wykonawcze:

  • Arrêté du 9 mai 2006 modifié relatif aux nutriments pouvant être employés dans la fabrication des compléments alimentaires;

  • Arrêté du 24 juin 2014 établissant la liste des plantes, autres que les champignons, autorisées dans les compléments alimentaires et les conditions de leur emploi.

Szczegółowe informacje na temat suplementów diety dostępne są na stronach Generalnej Dyrekcji ds. Konkurencji, Konsumentów i Zwalczania Oszustw (DGCCRF – dyrekcja funkcjonująca w ramach francuskiego Ministerstwa Gospodarki, link: tutaj)