Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Podsumowanie targów restauracyjno-hotelarskich SIRHA (Lyon, 21-25 stycznia 2017)

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Maciej Kowalski | 2017-02-23 11:58:04
targi, sirha, horeca, lyon, sektor hotelarsko-restauracyjny, żywność, wphi-paryż

W dniach 21-25 stycznia 2017 r. odbyła się w Lyonie kolejna edycja międzynarodowych targów sektora restauracyjno-hotelarskiego SIRHA. Jest to druga co do wielkości i ważności, po SIAL-u, impreza targowa dla sektora spożywczego we Francji.

Targi SIRHA to bardzo duża i ważna impreza dla francuskiego sektora spożywczego. W przeciwieństwie to targów SIAL, które służą w głównej mierze nawiązywaniu kontaktów spoza Francji, wydarzenie organizowane w Lyonie służy w głównej mierze prezentacji produktów pod kątem ich wprowadzenia na rynek francuski. Jest to prestiżowe wydarzenie, a udział w nim jest dla wielu francuskich importerów i dystrybutorów potwierdzeniem znaczenia danego producenta / dostawcy.

20170123142019Targi SIRHA 2017

Podczas targów przyznawane są nagrody dla najbardziej innowacyjnych produktów w sektorze HORECA, ponadto organizowane są prestiżowe konkursy kulinarne: Bocuse d'Or i Cukiernicze Mistrzostwa Świata (Coupe du Monde de Pâtisserie).Targi nieprzypadkowo odbywają się w Lyonie, który określany jest mianem gastronomicznej stolicy Francji.

W targach SIRHA uczestniczą wszyscy najważniejsi uczestnicy sektora hotelarsko-restauracyjnego, w tym m.in.: producenci szerokiej gamy produktów spożywczych, urządzeń i wyposażenia dla gastronomii, artykułów dekoracyjnych, dostawcy usług dla hotelarstwa i gastronomii i inni. Pomimo wyraźnego akcentu położonego przez organizatoroów na sektor hotelarsko-restauracyjny udział w wydarzeniu biorą również przedstawiciele dużych sieci handlowych poszukujący innowowacyjnych produktów.

20170123141143Stoisko firmy Zaczyk

Szacuje się, że udział w tegorocznej edycji wzięło ponad 3 tys. wystawców (z czego 25% to firmy zagraniczne), a odwiedziło je blisko 190 tys. gości. Podczas targów wystawiały się dwie polskie firmy: Zaczyk (produkty mięsne) oraz Grupa Dora Metal (urządzenia dla gastronomii).

20170123154328Stoisko firmy Dora Metal

WPHI w Paryżu zachęca polskie firmy zainteresowane rozwojem działalności na francuskim rynku produktów i usług dla sektora hotelarsko-restauracyjnego do udziału w kolejnej edycji wydarzenia. Targi organizowane są w cyklach dwuletnich, kolejna edycja odbędzie się w Lyonie w styczniu 2019 roku.